Ordet rutine kan få de fleste voksne mennesker til at stejle. Vi bryder os generelt ikke om at blive dikteret, hvad vi må og ikke må eller hvad vi skal og ikke skal.

Når det kommer til vores børn, har de fleste af os dog en helt anden opfattelse af rutiner. De fleste voksne er af den overbevisning, at rutiner er godt for børn, da det skaber ro og tryghed i deres verden. Rutiner gør, at de ved, hvad de har at forholde sig til. Rutiner er velkendte og genkendeligheden giver dem tryghed i hverdagen. Og netop denne tryghed giver barnet følelsen af kontrol, hvilket gør barnet tilfreds og ubekymret.

Med dette i baghovedet er der måske ikke noget at sige til, at de daglige rutiner har stor indvirkning på din sundhed og dit generelle velbefindende. Simple rutiner og disciplin er suveræne redskaber, hvis du vil have luft og rummelighed i en stresset hverdag. De vil give dig følelsen af frihed og overskud. Samtidig vil du opleve, at du med tiden vil få frigivet tid til ting, som du førhen ikke troede, var muligt at nå.

Regelmæssighed

Regelmæssighed er et af kodeordene for sundhed og varigt vægttab. Det betyder ikke så meget, at du engang imellem spiser slik og kager eller fester hele natten. Den påvirkning, kroppen får dagligt bl.a. gennem motion, kost og ernæring er grundlaget for et sundt liv.
 Dog er det vigtigt at vide, at kroppen husker, hvad der skete i går. Har du f.eks. spist kl. 8, 12 og 18, forventer kroppen at få mad på samme tidspunkter i dag. Derfor vil du naturligt føle dig sulten på disse klokkeslæt. Ved at spise mad på nogenlunde samme tidspunkter hver dag, kommer du ind i en god rytme. Du giver derigennem kroppen bedst mulige betingelser for at fordøje maden. Spiste du f.eks. kage i går aftes, vil kroppen forvente noget på samme tidspunkt i dag, også selvom du har spist aftensmad. Dette er blandt andet en af grundene til, at det er så svært at bryde en vane.

Brug tid på at opbygge sunde rutiner. Dette gælder ikke kun spisevaner, men også drikkevaner, motionsvaner, sengetider og alt andet i livet.

Én ting ad gangen

Tag én ting af gangen, så du kan overskue opgaven, der ligger foran dig. Vælg evt. det område, du synes er nemmest til at starte med og sæt så din energi ind på dette, indtil du har opbygget en god rutine. Det vil fra start give dig en succesoplevelse og anspore og motivere dig til at tage fat på næste område. Men husk ikke at skøjte hen over processen. Det er vigtigt at acceptere, at ting tager tid og at det først er en god rutine, når du gør tingene af dig selv. Du behøver simpelthen ikke at tænke over, at du skal gøre det – du gør det helt automatisk.

Disciplin

Vi har sikkert alle prøvet, at disciplinen slap op og vi dermed røg tilbage i de samme gamle mønstre. Disciplinen blev desværre aldrig en rutine og så er man ikke sen til at give sig selv dårlig samvittighed. Fejlen er oftest, at man tror, man har situationen under kontrol. Det er dér, hvor man synes, det begynder at gå godt, at man for alvor skal holde fast og ikke slække og blive doven. Er man vedholdende, finder man pludselig ud af, at rutinen er blevet integreret i hverdagen og er blevet en del af ens livsstil.

Så én af de allerstørste hemmeligheder bag et varigt vægttab er: at opbygge nogle gode sunde daglige rutiner og bevare dem ved at efterleve dem hver eneste dag året rundt.