Når du træner, styrker du dit hvilestofskifte – og det har en stor betydning for din sundhed og dit vægttab.

Vi kender dem alle sammen. De der irriterende mennesker, der har et højt stofskifte og derfor kan spise meget mere end alle os andre normale mennesker. Men faktisk er der meget, du selv kan gøre for at ændre dit stofskifte. Det afhænger nemlig af din kropssammensætning. Desto stærkere muskler desto mere energi bruger din krop i hvile.
Når man taler træning og vægttab, taler man ofte om, at man skal have et højt stofskifte. Stofskiftet er de processor i kroppen, der omdanner den føde, vi indtager til energi og opbygger muskler, væv og knogler. Stofskiftet inddeles i opbyggende og nedbrydende processor. Når du styrketræner, opbygger du muskelmasse og til den process bruger din krop energi. Når kroppen derimod nedbryder muskelglukogen til glukose, skaber den energi.
Og netop den energi bliver brugt til andre energikrævende processor i kroppen – hvilestofskiftet.
Efter endt træning kan de fleste mærke, at kroppen har brugt en masse energi. Men når du træner, styrker du også dit hvilestofskifte, som er den energi, kroppen har brug for, når du er i hvile til at opretholde de livsnødvendige strukturer. Hvilestofskiftet defineres som 1 kalorie pr. kilo kropsvægt pr. time. En kvinde på 55 kg med den ideelle kropssammensætning har altså typisk et hvilestofskifte på 1320 kcal (55 kg x 1 kcal x 24).

Kan jeg selv påvirke mit hvilestofskifte

Dit stofskifte afhænger i høj grad af din kropssammensætning og hvor meget du træner. Dit muskelvæv har en langt højere forbrænding end fedt. Det er en af årsagerne til, at mænd har et højere stofskifte end kvinder, da kvinder typisk har 10 – 15 % mere fedt end mænd.
Når du træner, ændrer du din kropssammensætning, så du styrker dine muskler og mindsker fedtet. På den måde ændrer du dit hvilestofskifte, så din krop bruger mere energi, når den er i hvile – derved stiger din forbrænding.
Så hver gang du træner, styrker du dine muskler og forbedrer herigennem dit hvilestofskifte. Glæd dig over det, næste gang du ligger på sofaen med god samvittighed efter en træning.