Kunne du også godt have brug for at trække stikket indimellem og bare være for at være – i det, der nu lige er? 

Ville det ikke være fedt at genoplive din egen ægte tilstedeværelse rundt om middagsbordet om aftenen sammen med familien? At kunne nyde hvert eneste minut i deres selskab med munden fuld af lækker mad – mad som du faktisk når at smage, tygge og nyde? At have din fulde opmærksomhed på det, der er vigtigst og samtidig være god til at mærke efter, hvornår nok er nok og dermed undgå overspisning og ondt i maven? Det tænkte vi nok, for hvem vil ikke gerne være god til at være i øjeblikket og leve livet til fulde?

Derfor sætter vi i dag fokus på mindful spisning og giver dig vores fire bedste tips til, hvordan du bliver en sand mester i denne disciplin.

Her kommer 4 tips til mindful spisning:

Vær opmærksom på hvad du spiser

Et af de første skridt til at blive mere mindful i din spisning, er at være mere opmærksom på, hvad der tricker dig til at begynde at spise. Er du sulten? Træt? Nervøs? Keder du dig? Eller skyldes det noget helt andet?

Mens du noterer dig det, læg da også mærke til, hvor sulten du er på en skala fra 1-5, hvor 1 svarer til “ikke spor sulten” og 5 svarer til “dødsulten”. Efter en uges tid kan du højst sandsynligt begynde at se et mønster i dine spisevaner. Hvis du f.eks ofte spiser, når du er stresset, selvom din sultfølelse ligger på 1, vil det være en fordel for dig at finde et alternativ til at lette din stressfølelse i stedet for at spise. Det kunne være at gå en tur, ringe til en ven/-inde eller lave vejrtrækningsøvelser.

Vær opmærksom på hvor meget du spiser

I forbindelse med at du noterer årsagen til, at du spiser, så noter også hvor mæt du er efterfølgende. Begynd at praktisere mindre portionsstørrelser. Dette kan hjælpe dig med at lære, hvor meget mad, der skal til for at tilfredsstille din sult – hvilket med stor sandsynlighed er meget mindre end, hvad du er vant til at spise. Eftersom vi har vænnet os til altid at spise den mængde, der bliver serveret for os, er det en god ide at starte med at servere mindre portioner end normalt og samtidig lære at stoppe, mens legen er god – altså når du føler dig tilpas mæt (også selvom det betyder, at du bliver nødt til levne).

Vær opmærksom på hvor hurtigt du spiser

Folk, der spiser uden opmærksomhed på deres mad, har ofte en tendens til at spise hurtigt. Prøv at notere hvor lang tid du er om at spise et måltid. Hvis det tager dig mindre end 10 min., så prøv at anstrenge dig for at dine fremtidige måltider strækker sig til at vare 20 min. Læg evt. dit bestik fra dig efter hver mundfuld og øv dig i at tygge din mad grundigt. Tag først bestikket i hænderne igen, når du har tygget og sunket den forrige bid.

Vær opmærksom på hvor du spiser

Spiser du på farten, ved siden af din computer på arbejdet eller foran fjernsynet? Hvis det er tilfældet, er der en stor chance for, at du ikke giver din mad din fulde opmærksomhed – det ryger bare ned. Prøv i stedet at være tilstede under dit måltid. Sæt tid af til sidde ned og nyde din mad. Dæk pænt op, sæt musik på, tænd evt. levende lys. Slap af og tag dig tiden til at nyde dit måltid. Din krop og dit sind vil takke dig.