Livsstilsændring, sund livsstil, planlæg din kost

Når du ønsker en sund livsstilsændring, bliver du nødt til at acceptere, at planlægning er en vigtig forudsætning for, at det lykkes.

En livsstilsændring kræver udover planlægning også fokus og forberedelse.

En rigtig god idé er at sørge for at etablere et godt lager af sunde basisråvarer. Alle erfaringer viser, at hvis ikke de nye og nødvendige ingredienser er i køleskabet, ligger risikoen for at falde tilbage i de gamle vaner snublende nær. Skal projektet lykkes, skal der købes ind, så varerne er i huset, når de skal bruges. De gode intentioner er vanskelige at føre ud i livet på et tomt køleskab.

Kan en madplan hjælpe

En anden vigtig ting for at få succes med din sunde livsstilsændring er at lave en madplan for ugen. Skriv en indkøbsliste og planlæg, hvornår du skal handle. Husk at tilpasse madplanen efter dine øvrige aktiviteter, det vil gøre din dagligdag endnu nemmere. Ved du f.eks., at du kommer sent hjem fra arbejde onsdag, skal du vælge noget mad til onsdag aften, der er let at tilberede og ikke tager for lang tid – det kunne evt. være rester fra aftenen før.

Planlæg dine måltider til næste dag ned i mindste detalje, så du ved, hvad du skal have at spise til dine hovedmåltider og til dine mellemmåltider. Forbered så meget som muligt dagen før, så du ikke skal stå med en masse tilberedning tidligt om morgenen. Det vil sige skræl gulerødderne, smør madpakken, orden og skyld frugt og grøntsager og sørg altid for, at dit survival kit til tasken (en lille bøtte med mandler/nødder/tørret frugt) er up to date.

Hvad opnår jeg

Ved at bruge tid på en ugentlig madplan vil du opleve mange fordele udover en livsstilsændring:

  • Du sparer penge på mad budgettet, da du får større udnyttelse af dine råvarer
  • Du mindsker madspild væsentligt
  • Det bliver meget nemmere for dig at leve sundere, da mængden af hovsaløsninger falder betydeligt
  • Du spiser mere varieret – afprøver måske oven i købet nye retter
  • Det er nu fornuften, der sejrer og ikke lysten. Jo mere fornuftsbetonet dine madvalg bliver, jo mere vil det kunne ses på din livsstil og din livvidde
  • Du bliver sparet for at stå foran køledisken i supermarkedet og være nødt til at være kreativ på trods af, at du er total uinspireret
  • Du får masser af tid til andre ting
  • Du får masser af lækker frisklavet mad, som smager fantastisk
  • Sund og veltillavet mad giver energi og overskud
Translate »