For nogle mennesker er perfektionisme nærmest ikke eksisterende og for andre er det et temmelig stort problem, eftersom det holder dem tilbage fra at udleve deres drømme og leve deres liv til fulde – måske du også kender til perfektionismens fastlåsende greb?

Det er ganske ubærligt, hvis din hang til det perfekte går hen og sætter en stopper for din succes. Derfor får du her tre stærke værktøjer, du kan arbejde med, så du bliver bedre rustet til at håndtere perfektionismen næste gang den prøver at spænde ben for dig og forhindrer dig i at gøre det, der er vigtigt for dig.

Bliv mindre optaget af anerkendelse og kritik

Den dag, du bliver mindre optaget af at gøre ting for at få anerkendelse og også er mindre optaget af, hvorvidt du får kritik, vil din perfektionisme højst sandsynligt ikke længere spille en særlig stor rolle. Ubevidst styres mange af os enten af frygten for kritik eller behovet for anerkendelse i alt, hvad vi gør. Så længe du lader dig styre for meget af behovet for andre menneskers anerkendelse, vil du aldrig finde ud af, hvad du selv egentligt har lyst til og det bliver svært at bidrage med noget nyt, kreativt og gavnligt.

Vis din sårbarhed

Lær dig selv at vise din sårbarhed, dine fejl og dine mindre flatterende sider til andre. Vær ægte og stå ved den du er; det er her du gør en forskel som menneske. Tal med virkelige mennesker om virkelige problemer. Hvis du ikke har været vant til at praktisere sårbarhed, så kan det meget vel være den største gave, du kan give dig selv (og andre). Hvis det er svært, så begynd i det små med professionelle eller andre, du stoler på. Din perfektionisme overlever ikke åbenhed ret længe. 

Acceptér din perfektionisme

Prøv ikke at skille dig af med din perfektionisme, for det kan ikke lade sig gøre. Giv perfektionismen lov til at være til stede, men fortæl den i et venligt tonefald, at fra nu af er det altså dig, der bestemmer. Fint nok, hvis den kigger frem engang imellem, men den kan ikke længere styre dit liv.