”Spis fiberrigt”. Du har sikkert hørt dette råd mange gange. Men er du lig de fleste andre danskere, vil din kost, hvad angår indholdet af fibre, nok stadig have plads til forbedringer. Eksperter anbefaler en kost, der indeholder 25-30 gram fibre om dagen, men de fleste danskere får kun omkring 10 gram.

Der er rigtig mange fordele ved at spise kostfibre:
• Du får en god/bedre fordøjelse
• Du får et godt/bedre immunforsvar
• Du producerer mindre insulin
• Du kan bedre styre dit blodsukker
• Du bliver mere mæt af måltidet og mætheden varer længere
• Du producerer vigtige sundhedsgivende stoffer i tarmene
• Du mindsker risikoen for kræft

Utallige studier viser, at kostplaner, der er rige på fibre, virker sundhedsfremmende. Fibre forbedrer fordøjelsen og forebygger mod forstoppelse. For folk, der ønsker at tabe sig, er en fiberrig kost vejen frem, da fødevarer med et højt fiberindhold, fylder maven op for færre kalorier. Det betyder, at man rent faktisk kan spise mere og stadigvæk tabe sig.

Der er 2 hovedgrupper af kostfibre:

1 – Vandopløselige kostfibre
Æbler, appelsiner, gulerødder, kartofler, havre, byg og bønner indeholder alle vandopløselige fibre. Vandopløselige fibre hjælper med at regulere blodsukkeret og indholdet af kolesterol i blodet.

2 – Ikke vandopløselige kostfibre
De ikke vandopløselige fibre binder vand til sig og hjælper med at føre maden gennem tarmsystemet. Disse kostfibre findes i grøntsager, hvedeklid, majsklid, risklid og andre fuldkorn. Du har brug for begge typer kostfibre, så forsøg at spise så mange forskellige frugter, grøntsager og fuldkorn som muligt gennem din dag. Bibehold skindet på din frugt og dine grøntsager for at få ekstra fibre og vælg fuldkornsprodukter.

Hvad kan jeg gøre for at få flere fibre

Tips til at forøge indtaget af fibre i din kost:
✓ Erstat din appelsinjuice om morgenen med en hel frisk appelsin. Mange frugtjuices indeholder tilsat sukker og som regel ikke kostfibre. At skifte fra juice til frisk frugt vil hjælpe med til at forøge dit daglige fiberindtag.

✓ Snack rå grøntsager. Dyp rå grøntsager (eks. buketter af blomkål, stænger af gulerødder, agurk og bladselleri) i humus eller bønnesalsa for at booste dit fiberindtag.

✓ Køb fuldkornsbrød, fuldkornspasta og brune ris. Lav din pastasalat med fuldkornspasta for at nyde fibrenes sundhedsfremmende egenskaber. Når du bager brød og kager overvej at udskifte en del eller alt hvedemelet med fuldkornshvedemel/fuldkorn.

Ændrer du dit fiberindtag i din kost, skal du være opmærksom på, at forøgelse af kostfibre i kosten kan genere din fordøjelse Sørg derfor for stille og roligt at implementere fiberrige fødevarer i din kost og drik masser af vand.