Måske har du hørt, at det er godt at spise mad med forskellige farver til hvert måltid. Årsagen til, at farverige fødevarer er gode for din sundhed, skyldes fytokemikalier og deres kraftige antioxidative virkning.
Vidste du, at du altid bør spise lidt fedt, når du spiser farverige bær, frugter og grøntsager, da farvepigmenterne kun kan optages sammen med fedt?
Fytokemikalierne tilhører gruppen af mikronæringsstoffer, men de er hverken vitaminer eller mineraler, men derimod farvepigmenter. Fytokemikalier sidder for størstedelens vedkommende i skrællen og giver ofte planten dens farve og smag. Samtidig beskytter de mod UV-stråling og andre udefrakommende påvirkninger. Jo mere skræl i forhold til frugtkødet, desto flere fytokemikalier indeholder den pågældende fødevare. Dette er en af grundene til, at små bær som blåbær, hindbær og vindruer er rige på disse stoffer. Derudover øges indholdet, jo stærkere farven er.
Moderne forskning viser, at fytokemikalier:
• Fungerer som stærke antioxidanter, der beskytter cellerne mod de frie iltradikaler og på den måde forbygger kræft og aldersrelaterede sygdomme
• Hæmmer betændelsestilstande. En skjult betændelse menes at spille en stor og afgørende rolle i sygdommes opståen samt aldringsprocessen
• Har kolesterolsænkende virkning
• Mindsker risikoen for at blodpladerne danner blodpropper
• Fungerer som planteøstrogener, der ligner kroppens eget kvindelige kønshormon østrogen
Hvordan får man fytokemikalier
De 2 største grupper af fytokemikalier vi kender er: karotenoider og flavonoider. Karotenoider findes eksempelvis i:
Tomater, hvor Lycopen giver tomaten den røde farve,
Gulerødder, hvor Alfa- caroten og Beta-caroten giver guleroden den gule/orange farve.
Flavonoider findes blandt andet i:
Røde, blå og mørkerøde bær samt appelsiner og andre citrusfrugter.
Det giver ingen mening at vælge en bestemt type farve ud og så spise meget af det, da stofferne i de forskellige grupper forstærker hinandens virkning – så et godt råd er at spise lidt fra alle farvegrupper hver dag.
Derudover skal man være opmærksom på, at nogle fytokemikalier frigiver mere af det nyttige pigment ved opvarmning. Lycopen i tomater er eksempelvis mere tilgængeligt efter opvarmning, hvilket betyder at tomatpuré indeholder næsten 13 gange så meget lycopen som en tilsvarende mængde rå tomat.
Da de fleste farvepigmenter er fedtopløselige, er det en god ide at indtage dem sammen med lidt fedt, enten i form af sunde olier eller nødder/kerner.